top of page
Jaroslav Sedlák

SLOVENSKÝ BRONZ

Miluji Slovensko ve všech jeho aspektech, od podmanivé krásy hor až po jeho hrdé a zdravě sebevědomé obyvatele, a moc rád se tam vracím.


SLOVENSKÝ BRONZ

O to více potěší každý úspěch docílený na Slovensku při nesmírně pečlivě pořádaných akcích kynologických záchranářů. O víkendu 17.-19.5.2024 se konal v Košicích již 7. ročník Cassovia Cupu, pořádaného pod záštitou IRO a FCI jako mistrovství Slovenska ve všech kategoriích IPOR. Historický název Cassovia má kořeny v latinském jméně Košic. A letošní ročník rozhodně neměl chybu. Přestože je každá akce vždycky dílem celého kolektivu, nelze nevyzdvihnout přínos Mirky Smrčové, která měla pod absolutní kontrolou každou maličkost. Nelze než opakovaně poděkovat a smeknout před obětavostí takového kalibru. Mistrovství bylo jako všude v zahraničí otevřené účastníkům z celého světa, takže se na ně sjelo 61 závodníků prakticky z celé Evropy. Jejich výkony posuzovali mezinárodní rozhodčí Gerald Odložilík (sutiny), Hanes Hiltpold (plochy) a Jaroslav Sedlák (stopy, mantrailing). S jediným reprezentantem ČR a samozřejmě i K9 Rescue CZ ing. Petrem Prokešem a jeho borderákem Lexem jsem sice po celé tři dny konání akce nepřišel bohužel vůbec do styku, takže o to větším překvapením bylo pro mne závěrečné vyhlašování výsledků. V kategorii FL B obsadil výkonem 251 bodů třetí místo a bronzový pohár tedy pomyslně míří na jihočeskou Londonku. Po loňském prvním startu v úrovni B na mistrovství Česka, kde sice docílil srovnatelné body ve speciálu, ale podlimitní poslušností se nedostal do hodnoceného pořadí, je slovenský bronz pro psovoda fantastickou satisfakcí. Rovněž pro vysílající organizaci K9 Rescue CZ je po loňském 2. místě australana Exe v RH TB (psovod J.Sedlák) na již zmiňovaném mistrovství ČR skvělou vizitkou výcvikové úrovně v organizaci. Jeho loňská vítězka Tereza Literová s Fionou z Hückelovy vily již letos na ně navázala ziskem bronzové medaile na mistrovství belgických ovčáků v Itálii a zaslouží rovněž nejen obrovskou gratulaci, ale i vysoké uznání výcvikové úrovně v organizaci Sirius.

Dalším mimořádným subjektem hodným obdivu se v Košicích stala Lucia Frísová s Albou Gardenia verus, která startovala dokonce ve dvou kategoriích, přičemž v sutinách obsadila 2. místo a v kategorii ploch suverénně zvítězila. Stala se záchranářským mistrem Slovenska a skvělým výkonem obdržela ještě nejvyšší výkonnostní ocenění CACIT. Přestože jsem kdysi této pracovité závodnici s touto fenou posuzoval její první zkoušku, tentokrát jsme se při akci rovněž závodnicky vůbec nepotkali. Budiž mi útěchou, že patří mezi stálé návštěvníky Londonky, takže lze bez nadsázky říci, že i její výkonnostní úroveň Londonka poněkud formovala.

Bronzový pohár Petra Prokeše s jedenáctiletým borderákem Lexem je zrovna tak jedinou

odměnou trenérky Hedviky, která si jeho přípravu RH FL B vytyčila již v loňském roce jako osobní výcvikový cíl roku. Stříbro australana Exe z mistrovství ČR 2023 a Lexův bronz z mistrovství Slovenska 2024 jsou tak úplně prvními hmatatelnými úspěchy nové éry organizace K9 Rescue CZ, která má ještě před sebou celou řadu úkolů, z nichž ale většina je především pracovního charakteru. Areál Londonky vyžaduje v současnosti nejen obrovskou porci dřiny v údržbě, ale navíc nedozírné množství odpracovaných hodin v přípravě areálu na mistrovství světa, které zde má proběhnout v roce 2025. Takže jak říkají Amíci: K tomu nám pomáhej Bůh…



91 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page