top of page
Jaroslav Sedlák

LIDSKÉ ZRŮDY


V kontrastu s činností záchranářů se protipólně profilují odporné činy fanatiků ochotných masově vraždit zcela nevinné lidi či dokonce děti. Má vůbec v tomto kontextu nějaká záchranářská činnost ještě smysl?


Při pohledu na fotografie nevinných obětí několika posledních teroristických útoků doslova jímá člověka hrůza z budoucnosti. Jak nesmyslně a naprosto nihilisticky vyznívá veškerá záchranářská činnost v kontrastu se situacemi způsobenými fanatickými vrahy, jako byly cílené nájezdy těžkých automobilů do skupin nic netušících turistů, naprosto nečekaná střelba v izolovaných školních prostorách nebo třeba šílená akce na závěr koncertu populární americké zpěvačky v anglickém Manchesteru. Jak absurdní a naprosto nepochopitelné jsou myšlenkové pochody lidí, ochotných v rámci jakési pomyslné msty dokonce k sebevražedným útokům ve snaze zabít co největší množství zcela náhodně přítomných lidí, dětí a teenagerů. Jak naivně a nesmyslně naproti tomu vyznívají snahy záchranářských kynologů, kteří pro záchranu jednoho neznámého člověka riskují často i vlastní život. Neskonale naivně působí snahy psovodů, kteří se snaží zpříjemnit a obohatit přítomností svých psů vzdělávací akce pořádané školami nebo funkcionáři obcí v rámci oslav dětských dnů. Členové K9 se bez ohledu na vlastní pohodlí zúčastňují zcela ve vlastní režii nebo ve spolupráci s hasiči často a velmi rádi těchto společných oslav. Scénář těchto akcí již cíleně vtahuje děti do dění kynologického výcviku a zcela nenásilnou formou je informuje o mnoha souvisejících problémech, pramenících ze soužití se psy v těch nejrůznějších situacích. Přednášky i ukázky činnosti K9 Rescue CZ jsou žáky nadšeně vítány a pedagogy pořádajících škol následně velmi pozitivně hodnoceny. Učitelé si podle jejich hodnocení berou z těchto akcí pro další výuku i řadu odborných informací, které by velmi těžko získávali někde jinde. Spolupráce s dětmi jakéhokoli věku je pro záchranáře velmi povzbuzující právě svým pozitivním nábojem, pramenícím z bezprostředních reakcí dětí. Avšak doslova ranou do srdce se stává každý teroristický útok, zejména potom ten, který je přímo namířen na zabíjení dětí. Jako by nebylo dostatek hrůz způsobených rozbouřenými živly nebo neovlivnitelnými neštěstími všeho druhu. Co ještě přinese budoucnost, jaké hrůzy nás ještě čekají, než se s hrozbou nesmyslného terorismu dokáže lidstvo vypořádat? A je to vůbec v lidských silách?

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

POSLEDNÍ VÝJEZD

Rok 2017 pro psovody K9 Rescue CZ hned ve svých počátečních lednových hodinách začínal a naprosto symbolicky i ve svém úplném závěru opět...

Yorumlar


bottom of page